Bbp moet worden aangepast, maar niet vervangen

ZURICH – Gerespecteerde economen wijzen er al lange tijd op dat het bruto binnenlands product (bbp) een inadequate meting van economische ontwikkeling en sociale welstand is, en daarom niet de enige fixatie van beleidsmakers zou moeten zijn. Toch zijn we nog geen stap verder gekomen in het vinden van een levensvatbaar alternatief voor het bbp.

Een bekende tekortkoming van het bbp is dat het de waarde van huishoudelijk werk, waaronder zorg voor kinderen of bejaarde familieleden, niet meeneemt. Belangrijker nog is dat het toekennen van een geldelijke waarde aan zulke activiteiten niet in een fundamentelere leemte in het bbp voorziet: het onvermogen om adequaat de kwaliteit van leven van individuele leden van de maatschappij te weerspiegelen. Een correctie voor huishoudelijk werk zou het bbp oppompen, terwijl dit geen echt verschil in de levensstandaard maakt. En de vrouwen die nog steeds het grootste deel van het huishoudelijk werk doen zouden als vrijwilligers behandeld blijven worden in plaats van als echte deelnemers aan de economie.

Een ander bekend gebrek van het bbp is dat het geen waarde toekent aan kapitaalvernietiging, zoals wanneer landen hun menselijk kapitaal niet goed beheren door bepaalde demografische groepen onderwijs te onthouden, of door het uitputten van natuurlijke hulpbronnen voor onmiddellijk economisch profijt. Alles bij elkaar genomen neigt het bbp activa niet nauwkeurig te meten, en passiva in het geheel niet.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/qRatf4M/nl;

Handpicked to read next