20

Amerika na de verkiezingen

NEW YORK – De huidige verkiezingscampagne in de Verenigde Staten springt eruit wat betreft zijn gebrek aan fatsoen en de enorme verschillen tussen de twee kandidaten: de anti-establishment zakenman Donald Trump aan de kant van de Republikeinen, en de geslepen politicus Hillary Clinton die de Democraten vertegenwoordigt. De strijd heeft diepe breuklijnen binnen de Amerikaanse maatschappij blootgelegd en de mondiale reputatie van het land beschadigd. Het mag dan ook geen verassing heten dat een van de weinige dingen waar de Amerikanen het eens over lijken te zijn is dat de campagne al te lang geduurd heeft. Maar deze is nu bijna voorbij. De vraag is nu: wat komt hierna?

De peilingen suggereren dat Clinton, voormalig senator en minister van Buitenlandse Zaken, de controversiële Trump zal verslaan. Maar we mogen peilingen niet verwarren met de werkelijkheid. Voor het Brexit-referendum in juni geloofden de meeste commentatoren tenslotte ook dat winst voor het ‘Remain’-kamp een zekerheid was. Recenter wees de Colombiaanse stemmer een vredesakkoord af waarvan breed gedacht werd dat het de steun van het volk zou krijgen.

Ik wil hier slechts mee zeggen dat alhoewel een zege voor Clinton waarschijnlijk is, dit geen zekerheid is. De enige peiling die echt telt is die op 8 november. Tot dan kunnen we slechts speculeren.

Toch zijn er ook bepaalde voorspellingen die met meer zekerheid gedaan kunnen worden. Er bestaat weinig twijfel over dat de VS als een verdeeld land met een verdeelde overheid uit deze verkiezingen zal komen, ongeacht wie er president wordt of welke partij een meerderheid heeft in de kamers van het Congres. Noch Democraten noch Republikeinen zullen zonder ten minste enige steun van elkaar in staat zijn hun doelen te verwezenlijken.