6

Bekijk armoede niet alleen in getallen

ASUNCIÓN – Wat is armoede? Tientallen jaren lang hebben we het met een getal gedefinieerd, waarbij de Wereldbank momenteel een inkomen van minder dan 1,90 dollar per dag aanhoudt. Maar de complexiteit van armoede kan niet met één getal gevangen worden. Het is essentieel om meer dan inkomen te meten om de behoeften van armen te begrijpen en optimale hulp te bieden.

Nu de Wereldbank volgende week bijeenkomt in Washington, DC voor zijn Spring Meetings  hebben we een kans om criteria te stellen die de sociale en omgevingsdimensies van armoede meenemen. De Bank heeft erkend dat er meer dan inkomen in overweging genomen zou moeten worden, en stelde onlangs de Commissie Wereldwijde Armoede in om aanvullende meetgegevens aan te bevelen.

Alhoewel veel publieke en commerciële organisaties al data verzamelen over een hele serie zaken die arme gemeenschappen beïnvloeden, zoals voeding, gezondheid van moeders, of toegang tot onderwijs, blijft zulke informatie grotendeels ongebruikt en wordt deze zelden gedeeld tussen instituties. Maar er zijn lichtpuntjes, waaronder de Social Progress Index, die een kader biedt voor het opsporen van meerdere symptomen van armoede tussen landen onderling en die de traditionele op inkomen gebaseerde metingen complementeert.

Als we vertrouwen op een enkel getal om armoede te meten diagnosticeren we de behoeften van armen verkeerd. In mijn geboorteland Paraguay werk ik samen met een van de grootste sociale ondernemingen, Fundación Paraguaya, om te voorzien in microkredieten, onderwijs, en trainingen voor duizenden van onze armste burgers. We kijken naar 50 meetgegevens op zes vlakken van armoede, waaronder inkomen, huisvesting, onderwijs, en infrastructuur.

Een van onze cliënten, Doña Mercedes, is nu succesvol micro-ondernemer uit een plattelandsgemeenschap niet ver van de hoofdstad Asunción. Toen ze begon bij de Fundación Paraguaya deelde ze een huis met één slaapkamer met 16 familieleden en kookte haar maaltijden op een vuurtje op de onverharde vloer. Nu heeft ze een vloer van cement, een bakstenen huis, een aparte keuken, en ongeveer 500 dollar spaargeld.

Door de Fundación Paraguaya’s zelf-evaluatie van armoede te gebruiken, was ze in staat haar eigen behoeften beter te begrijpen en ze één voor één aan te pakken. Terwijl traditionele benaderingen zich grotendeels concentreren op het inschatten van de bronnen van inkomsten en uitgaven van huishoudens hielp de zelf-evaluatie van Fundación Paraguaya Doña Mercedes om haar behoeften in te delen 50 afgebakende gebieden waar ze stuk voor stuk aan kan werken, en die ze door verloop van tijd kan monitoren.

Zo zelf-evalueerde ze bijvoorbeeld de staat van haar badkamer en keuken, de kwaliteit van het voedsel dat ze thuis aten, de gezondheid van de gebitten van de familie, het aantal gescheiden slaapkamers in huis, en zelfs haar eigenwaarde en besluitvormingscapaciteit. Een eenvoudige armoede-plattegrond helpt haar haar vooruitgang bij te houden door het gebruik van de kleuren van een stoplicht: rood, oranje, en groen, en door haar prioriteiten aan te geven. Ze is nu van plan nog twee slaapkamers aan het huis te bouwen en haar zaak te laten groeien.

Het is Fundación Paraguaya gelukt om dit soort successen in andere delen van de wereld te repliceren. In Tanzania, waar ik drie jaar in plattelandsgemeenschappen heb gewerkt, hielpen we dorpen in de Zuidelijke Hooglanden om onze armoede-indicatoren aan te passen aan de lokale context om water-, sanitatie-, en elektriciteitsbehoeften te lenigen. Gelijksoortige inspanningen worden in Zuid-Afrika, Nigeria, Oeganda, China, en elders ondernomen.

We zouden zelfs nog meer vooruitgang kunnen boeken met steun uit de publieke sector. De Fundación Paraguaya verzamelt uitgebreide data uit verschillende dimensies, en volgt ieder jaar alleen al in Paraguay meer dan 8700 huishoudens. Als deze informatie de overheid van Paraguay – die zijn eigen methoden heeft voor het verzamelen van data – zou bereiken zouden we armoede-niches sneller kunnen identificeren en programma’s op maat kunnen maken om elke familie te helpen. Omdat deze informatie uit eerste hand komt zou dit soort samenwerking de doelgerichte hulp kunnen bieden en specifieke publieke diensten kunnen uitlichten waar behoefte aan is.

Bovendien zou de Commissie Wereldwijde Armoede van de Wereldbank wanneer deze multidimensionale armoedemaatregelen aanneemt andere organisaties aansporen om meer gedetailleerde armoededata te produceren en te delen. Dit zal hulpverleners een omvattender armoede-plattegrond van de wereld bieden, wat de effectiviteit van anti-armoede inspanningen overal ter wereld zal vergroten.

Het zal niet makkelijk worden om te kiezen welke metingen mee te nemen, of zelfs hoe een universele maatstaf overeen te komen; maar zelfs het aannemen van een paar basale maten zou de vooruitgang al aandrijven. Eendimensionale meetlatten zoals het criterium van 1,90 dollar per dag hebben de problemen van de armen veel te lang verkeerd gediagnosticeerd – en, erger nog, de oorzaken ervan. Het is inmiddels bekend dat de grens van 1,90 dollar per dag niet volledig de worsteling van arme mensen in landen zoals Paraguay dekt.

Gelukkig lijkt de Wereldbank eindelijk de beperkingen van zijn op inkomen gebaseerde indicator in te zien. Te garanderen dat de juiste vorm van hulp de meest behoeftigen op een tijdige en effectieve manier bereikt vereist van beleidsmakers om het type multidimensionale armoede-data te omhelzen dat hulporganisaties zoals Fundación Paraguaya hebben leren te verzamelen.

Vertaling Melle Trap