boccaletti8_JOE KLAMARAFP via Getty Images_USdam Joe Klamar/AFP via Getty Images

De ecologische republiek

LONDEN – De regering van president Joe Biden werkt hard aan het terugwinnen van de rol van Amerika als wereldleider op het gebied van duurzame ontwikkeling. Maar haar succes zal afhangen van de vraag of zij de politieke basis kan leggen voor een nieuwe relatie tussen de samenleving en het milieu.

Zowel activisten als beleidsmakers eisen meer investeringen in technologieën om de ecologische voetafdruk van economische activiteiten te verminderen, de ontginning van eindige hulpbronnen te beperken en de vervuiling terug te dringen. Er wordt een lange lijst van ʻoplossingenʼ aangeboden – van nieuwe energiebronnen en koolstofafvang en -opslag tot de oudste technologie van allemaal: bomen. Maar de grootste uitdaging wordt niet gevormd door de technologie, maar door de politieke instituties.

Ondanks zijn tekortkomingen is Amerika nog steeds het meest succesvolle voorbeeld van zelfbestuur in de geschiedenis. Maar als modelrepubliek staat het land voor de uitdaging om de grote verscheidenheid aan toekomstbeelden van zijn burgers te accommoderen en met elkaar te verzoenen. Het zal niet makkelijk zijn een gemeenschappelijke basis te vinden tussen de uitersten van progressief techno-utopisme en reactionaire plattelandsromantiek. De sleutel is het produceren van een synthese die een sociaal contract kan ondersteunen, dat sterk genoeg is om zowel een nieuwe industriële revolutie te overleven als milieuveranderingen, op een schaal die alles te boven gaat wat menselijke beschavingen hebben meegemaakt sinds ze tienduizend jaar geleden sedentair werden.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ev7L9Atnl