deloire5_Muhammed Enes YildirimAnadolu Agency via Getty Images_khashoggi Muhammed Enes Yildirim/Anadolu Agency via Getty Images

Maak een einde aan de straffeloosheid voor misdaden tegen journalisten

PARIJS – Op veel manieren is er voor journalisten nog nooit een gevaarlijker tijd geweest dan de huidige. Met gelijktijdige crises die de vrijheid en de duurzaamheid van de media bedreigen zal dit decennium beslissend zijn voor de toekomst van een beroep dat cruciaal is voor het welzijn van samenlevingen. Hoe zou de wereld eruit zin als er geen professionele, ethische journalisten zouden zijn om verslag te doen van het nieuws? Het zorgwekkende is dat deze vraag niet langer hypothetisch is.

De kwestie van de veiligheid van verslaggevers blijft zeer belangrijk. Hoewel het aantal moorden op journalisten tijdens de COVID-29-pandemie is afgenomen, blijven zich bedreigingen van hun veiligheid voordoen, en nemen die ook toe. Deze bedreigingen worden ook genuanceerder en moeilijker te bestrijden.

Vorig jaar werden meer journalisten gedood in landen waar zogenaamd vrede heerst dan in oorlogsgebieden, en het percentage verslaggevers dat tijdens hun werk werd vermoord, met opzet als doelwit uitgekozen, was hoger dan ooit tevoren. Veel slachtoffers deden hun best om corruptie aan de kaak te stellen en verslag te doen van andere gevoelige onderwerpen.

https://prosyn.org/SzMssT5nl