Christine Lagarde (IMF), Valeria Gontareva (head of the National Bank of Ukraine), and  Petro Poroshenko Mikhail Palinchak/Getty Images

De laatste horde voor het herstel van Oekraïne

KIEV – De hoofdstad van Oekraïne loopt over van de tekenen van hoop en anarchie. Het land heeft een indrukwekkende economische ommekeer achter de rug, maar de corruptie blijft welig tieren. De regering van president Petro Porosjenko heeft de overheidsfinanciën gestabiliseerd, maar is er niet in geslaagd het cliëntelisme aan banden te leggen.

De vraag is nu of de gerechtelijke of juridische hervormingen die Porosjenko onderneemt de voorwaarden kunnen scheppen voor sterke, duurzame economische groei. Na in maart 2015 een kredietovereenkomst met de regering te hebben gesloten, heeft het Internationale Monetaire Fonds sindsdien vier substantiële betalingen gedaan. Maar tijdens een recent bezoek waarschuwde de eerste plaatsvervangende managing director van het IMF, David Lipton, dat er risico's zijn dat het met Oekraïne “de verkeerde kant op gaat.”

De problemen van Oekraïne zijn niet macro-economisch van aard. De huidige minister van Financiën, Oleksandr Danyliuk, is een overtuigd free marketeer met een sterke staat van dienst op het gebied van het economisch beheer, net als zijn voorganger, Natalie Jaresko.

https://prosyn.org/g2tc18Jnl