trump auto tariffs Andreas Gebert/Getty Images

Trumps protectionistische zwendel

WASHINGTON, DC – Na de Tweede Wereldoorlog gaven de Verenigde Staten leiding aan de wereld bij het terugdringen van protectionistische obstakels en het vestigen van een open, op regels gebaseerd handelssysteem. Die inspanning resulteerde in een halve eeuw van de snelste groei uit de menselijke geschiedenis. Maar de regering van de Amerikaanse president Donald Trump is die vooruitgang nu aan het terugdraaien. Het protectionisme dat Trump heeft ontketend is besmettelijk en zal zich waarschijnlijk tot buiten de sectoren verspreiden die hij wil beschermen tegen concurrentie uit het buitenland.

Neem geïmporteerd staal, door de regering-Trump in maart van dit jaar belast met een tarief van 25%. De aangevoerde reden hiervoor was “nationale veiligheid,” ook al neemt de Amerikaanse defensie-industrie slechts 3% van de staalconsumptie van het land voor haar rekening. Als Trump zich werkelijk zorgen maakt over de nationale veiligheid, vraag je je af waarom de VS geen ijzererts in de grond houden als strategische reserve voor toekomstige vijandelijkheden. Hoe dan ook is het tarief tevens opgelegd aan Amerikaanse bondgenoten zoals Canada, wat de leugenachtigheid van het nationale veiligheidsargument overtuigend aantoont. De staalimport uit China, die in slechts 2% van de Amerikaanse staalconsumptie voorzag, was al onderworpen aan een tarief van maar liefst 70%.

Het Amerikaanse importtarief is nu van toepassing op 59 verschillende soorten staal. Als een Amerikaans bedrijf niet aan binnenlands staal kan komen, moet het dus het tarief betalen of om vrijstelling vragen. Als het bedrijf voor dit laatste kiest, moet het de hoeveelheid en de sterkte van het staal opgeven dat het nodig heeft, de chemische samenstelling ervan, de afmetingen van het product (buizen of platen, bijvoorbeeld), enzovoort; en het moet een aparte aanvraag indienen voor ieder type staal, ook al schuilt het enige verschil in de afmetingen. Bovendien moet bij iedere aanvraag worden aangetoond dat de aanvrager niet in staat was het staal uit eigen land te betrekken.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/H1ZHBdanl