WireImage  Don Arnold/WireImage

Het gevaar van de sociale media voor de samenleving en de veiligheid

MÜNCHEN – Het huidige moment in de wereldgeschiedenis is een pijnlijk moment. Open samenlevingen verkeren in crisis, en diverse vormen van dictaturen en maffiastaten, met het Rusland van Vladimir Poetin als voorbeeld, zijn in opkomst. In de Verenigde Staten zou president Donald Trump graag zijn eigen maffiastaat inrichten, maar dat kan hij niet, omdat de grondwet, andere instellingen en een krachtige civil society daar een stokje voor steken.

Niet alleen het overleven van de open samenleving staat op het spel, maar het overleven van onze hele beschaving als zodanig. De opkomst van leiders als Kim Jong-un in Noord-Korea en Trump in de VS heeft daar veel mee te maken. Beiden lijken bereid een kernoorlog te riskeren om zichzelf aan de macht te houden. Maar de grondoorzaak gaat zelfs nog dieper. Het vermogen van de mens om de krachten van de natuur te beheersen, zowel voor constructieve als voor destructieve doeleinden, blijft toenemen, terwijl ons vermogen om onszelf op ordentelijke wijze te regeren fluctueert en zich nu op een dieptepunt bevindt.

De opkomst en het monopolistische gedrag van de gigantische Amerikaanse internetplatformbedrijven dragen enorm bij aan de onmacht van de Amerikaanse regering. Deze bedrijven hebben dikwijls een innovatieve en bevrijdende rol gespeeld. Maar naarmate Facebook en Google steeds machtiger zijn geworden, hebben zij zich ontwikkeld tot obstakels voor vernieuwing, en een scala aan problemen veroorzaakt waarvan wij ons nu pas bewust beginnen te worden.

https://prosyn.org/LM0L0Lwnl