guriev28_Anatolij FominyhEyeEmGetty Images_kremlinplants Anatolij Fominyh/EyeEm/Getty Images

Het vergroenen van het Kremlin

PARIJS – In een Sovjetgrap uit de jaren zeventig laat het Politbureau Stalin herrijzen en vraagt hem wat het moet doen om de economische stagnatie en de wijdverbreide desillusie over de communistische idealen tegen te gaan. Stalin stelt een tweeledig programma voor: in de eerste plaats alle communisten neerschieten, en in de tweede plaats het Kremlin groen verven. ʻWaarom groen?ʼ vragen de geschokte Politburo-leden. Een lachende Stalin antwoordt: ʻIk was er zeker van dat er geen vragen zouden zijn over het eerste voorstel.ʼ

Gezien de toenemende door de staat gesanctioneerde repressie en het gebruik van foltering in het Rusland van vandaag, lijkt deze grap niet meer zo vergezocht of gedateerd. In een opiniepeiling van maart 2021 zei 52 procent van de ondervraagden – veruit het hoogste percentage in de Russische post-Sovjetgeschiedenis – te vrezen voor een terugkeer naar de tirannie. Maar wat nog opvallender is, is dat de Russische regering nu de tweede suggestie van Stalin volgt en het Kremlin groen kleurt.

Natuurlijk, het vijftiende-eeuwse kasteel in het centrum van Moskou is nog steeds rood geschilderd. Maar zijn meesters spreken nu plotseling de taal van de decarbonisatie. Op 13 oktober kondigde president Vladimir Poetin op het forum van de Russische Energieweek aan dat Rusland ernaar streeft om tegen 2060 koolstofneutraal te zijn – tien jaar na de Verenigde Staten en de Europese Unie, maar op hetzelfde moment als China.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading and receive unfettered access to all content, subscribe now.

Subscribe

or

Unlock additional commentaries for FREE by registering.

Register

https://prosyn.org/i82Zu3onl