fedyk5_Mykola TysSOPA ImagesLightRocket via Getty Images_russia apple Mykola Tys/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Westerse technologiebedrijven moeten stoppen met leveranties aan de oorlogsmachine van Rusland

BERKELEY – Terwijl de aandacht van de media grotendeels is verschoven naar het geweld in het Midden-Oosten, gaan de gevechten in Oekraïne onverminderd door. In feite heeft de recente inzet van geavanceerde hypersonische raketten, in combinatie met het steeds effectievere gebruik van drones, Rusland in staat gesteld enkele van de meest verwoestende en dodelijke aanvallen uit te voeren sinds het begin van de oorlog.

Sinds de gedwongen terugtrekking uit het noorden van Oekraïne in september 2022 vertrouwt Rusland steeds meer op geavanceerde wapens om de effectiviteit van zijn militaire aanvallen te vergroten. Ironisch genoeg zijn de geavanceerde technologieën die momenteel de Russische oorlogsmachine aandrijven – en die Oekraïne en zijn bondgenoten miljarden dollars aan extra defensie-uitgaven kosten – afkomstig van westerse bedrijven.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat in het Westen gemaakte software en cruciale systemen niet in Russische handen vallen? In twee recenteartikelen, gepubliceerd door de Yermak-McFaul International Working Group on Russian Sanctions en gebaseerd op ons eerdere rapport, stellen we dat er veel meer kan en moet worden gedaan om te voorkomen dat Rusland toegang krijgt tot geïmporteerde technologische componenten en capaciteiten, hetzij rechtstreeks, hetzij door het dichten van mazen in de sancties.

Rusland profiteert momenteel op twee manieren van westerse technologieën. De eerste is door componenten, software en technische knowhow direct te integreren in militaire en defensiegerelateerde apparatuur. In de tweede plaats ondersteunt het gebruik van geïmporteerde onderdelen en software cruciale Russische industrieën, waardoor het Kremlin extra middelen kan doorsluizen naar de Russische defensie-industrie.

Het lijdt weinig twijfel dat het Russische leger zonder toegang tot deze hightech-componenten veel minder efficiënt zou zijn en meer geld, tijd en mankracht nodig zou hebben om zijn tactische doelen te bereiken. Rusland zou gedwongen worden om moeilijke keuzes te maken over de toewijzing van zijn beperkte middelen, waardoor het zijn vermogen om op het slagveld te winnen zou beperken. Tegelijkertijd vertaalt elke dollar die Rusland uitgeeft aan aanvallen op Oekraïense troepen en steden zich volgens Economists for Ukraine in tien tot honderd dollar aan defensie- en wederopbouwkosten. Daarom zou het wegsluizen van Russische middelen uit de oorlog de kansen van Oekraïne om te winnen aanzienlijk kunnen vergroten.

Er zijn verschillende stappen die westerse regeringen kunnen nemen om dit te bereiken. Op dit moment zijn halfgeleiders van Intel, Analog Devices, Texas Instruments, STMicroelectronics, Microchip Technology en NXP Semiconductors, evenals GPU’s van NVIDIA – essentieel voor het trainen van kunstmatige intelligentiemodellen – nog steeds makkelijk verkrijgbaar voor de Russische strijdkrachten, overheidsinstellingen, bedrijven en burgers. Maar geen van deze technologiebedrijven is ter verantwoording geroepen.

Subscribe to PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Subscribe to PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Westerse financiële instellingen zijn daarentegen onderworpen aan strenge ‘know-your-customer’ (KYC)-regels, die hen verplichten grondige achtergrondcontroles uit te voeren om het witwassen van geld en andere criminele activiteiten tegen te gaan. Bovendien mogen ze geen zaken doen met entiteiten die zich niet aan dezelfde regels houden en riskeren ze aanzienlijke boetes als ze deze regels overtreden.

Grote technologiebedrijven moeten aan dezelfde normen onderworpen worden. Net als banken zouden ze verplicht moeten worden om alleen zaken te doen met bekende entiteiten die uitgebreide achtergrondcontroles uitvoeren in de hele toeleveringsketen. Hoewel bedrijven zouden kunnen beweren dat de kosten te hoog zouden zijn, laat de financiële sector zien dat het mogelijk is deze regels op te leggen zonder grote bedrijven failliet te laten gaan.

De voorbeelden van Apple en Google benadrukken de mazen in het huidige sanctieregime. Kort na de Russische inval in Oekraïne trokken beide bedrijven zich volledig terug uit de Russische markt. Maar iOS- en Android-apparaten blijven vrij verkrijgbaar in Rusland en hun geavanceerde chips en sensoren worden vaak hergebruikt voor militair gebruik.

De aanhoudende verkrijgbaarheid van Apple- en Google-producten wordt vergemakkelijkt door een netwerk van tussenpersonen in landen als Kazachstan en Turkije, waar de vraag naar westerse producten explosief steeg nadat bedrijven zich in 2022 massaal terugtrokken uit de Russische markt. In plaats van de legitimiteit van ongewoon hoge bestelvolumes te onderzoeken en de eindbestemming van goederen te identificeren, verkochten techbedrijven vrolijk aan tussenhandelaren met weinig tot geen commerciële geschiedenis. Deze tussenpersonen stuurden de producten vervolgens door naar Rusland.

Wanneer bedrijven er niet in slagen om duidelijk bewijs van illegale activiteiten aan te pakken, moeten overheden ingrijpen. Wij stellen voor om strenge exportbeperkingen op te leggen aan landen die Rusland helpen om westerse sancties te omzeilen, op basis van cijfers van vóór 2022. Deze nulsombenadering zal ervoor zorgen dat het omleiden van producten van deze landen naar Rusland ten koste zal gaan van hun eigen bevolking.

In 2022 onthulde het Kremlin een ambitieus importsubstitutieprogrammaom de afhankelijkheid van Russische bedrijven van westerse softwaresystemen te verminderen, waardoor veel cruciale sectoren konden overschakelen op Russische alternatieven. Maar de olie- en gassector en de financiële sector blijven sterk afhankelijk van westerse technologie.

De Russische olie- en gasindustrie is momenteel afhankelijk van reservoir-modelleringsalgoritmen en -software van in de VS gevestigde bedrijven als SLB, Halliburton, AspenTech en Emerson Electric om het winningsproces te beheren, de efficiëntie te verbeteren en de winstmarges te vergroten. Ook de Russische financiële sector vertrouwt op Oracle-databases die al ruim een jaar niet meer zijn bijgewerkt. Rusland heeft geen binnenlandse alternatieven voor deze cruciale technologieën.

Westerse technologiebedrijven hebben dus de macht om belangrijke Russische industrieën te ontwrichten en het vermogen van Rusland om zijn aanvalsoorlog in Oekraïne te voeren ernstig te ondermijnen. We raden aan de Russische toegang tot software-updates te beperken en bedrijven te verplichten alle gegevens, toegang op afstand, cloud-gebaseerde en online-functies van deze softwarepakketten te blokkeren.

Westerse regeringen zijn veel te traag geweest met het beperken van de technologiestromen naar Rusland, maar onmiddellijke actie kan nog steeds een verschil maken. Door het Kremlin te dwingen om middelen te verschuiven van Oekraïne naar dure software-upgrades en -migratie, kunnen ze de oorlogsmachine van Rusland lamleggen en ervoor zorgen dat het land wordt verslagen.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/yZpmOrbnl