French President Emmanuel Macron Alessandra Benedetti - Corbis/Getty Images

De weg naar een Europese overdrachtsunie

MÜNCHEN – Tien jaar nadat de Grote Recessie tot economische diepten leidde die sinds de Grote Depressie niet meer waren gezien, moeten we een stap terugzetten vanuit de dagelijkse politiek om een glimp op te kunnen vangen van het grotere beeld. Europeanen moeten zich afvragen waar zij vandaan zijn gekomen en wat de volgende halte op hun reis zal zijn.

Twintig jaar geleden, in 1998, werden de wisselkoersen in veel landen van de Europese Unie onherroepelijk aan elkaar verbonden, ter voorbereiding op de introductie van de euro. Plotseling hoefden bijna bankroete Zuid-Europese landen niet langer grote rentepremies van 5 tot 20 procent te betalen in vergelijking met Duitsland. Zwemmend in de goedkope leningen ervoer Zuid-Europa een met kredieten gefinancierde economische bloei die de lonen en prijzen de lucht in dreef. Uiteindelijk werd die bloei een zeepbel.

Vervolgens is de zeepbel die zich tegelijkertijd had ontwikkeld op de Amerikaanse subprime-markt gebarsten, wat leidde tot de mondiale financiële crisis en daarna tot het knappen van de zeepbel in Zuid-Europa. In hun uur van nood gingen de door de crisis getroffen Zuid-Europese landen grote schulden aan binnen het Europese betalingssysteem, ter vervanging van de particuliere leningen die niet langer voor hen beschikbaar waren.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/TqIo2zvnl