ennaji11_FADEL SENNAAFPGetty Images_moroccanwomanwindowsad Fadel Senna/AFP/Getty Images

Kinderhuwelijken staan de ontwikkeling in de weg

FEZ – Op de topconferentie van de Verenigde Naties afgelopen maand over de Sustainable Development Goals (SDGs, Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) stonden kinderhuwelijken niet bovenaan de lijst. Toch is het beëindigen van deze wrede praktijk – die kinderen hun kindertijd afneemt, evenals de autonomie over hun lichaam en de kans om hun eigen toekomst op te bouwen – cruciaal voor het verwezenlijken van een hele reeks SDGs, waaronder die over het zeker stellen van gendergelijkheid, het verbeteren van de gezondheid en het verzorgen van kwalitatief goed onderwijs en economische kansen voor iedereen.

Voortgekomen uit verouderde patriarchale tradities en ondersteund door onwetendheid, armoede en sociaal-economische ongelijkheid, blijven kinderhuwelijken wijdverbreid in Afrika, Azië en het Midden-Oosten. In Niger wordt 76% van de meisjes uitgehuwelijkt vóór hun achttiende – het hoogste percentage ter wereld. De volgende landen op de lijst zijn de Centraal-Afrikaanse Republiek (68%) en Tsjaad (67%). In het Midden-Oosten is 32% van de kinderen in Jemen getrouwd, gevolgd door Irak (24%) en Egypte (17%).

In totaal worden ieder jaar ruim twaalf miljoen minderjarige meisjes uitgehuwelijkt. Dat zijn twaalf miljoen meisjes die, ook al hebben ze daar zelf niets over te zeggen, hun kindertijd – en zeer waarschijnlijk ook hun opleiding – voortijdig zien beëindigen, om te worden vervangen door de verplichting om meerdere fysiek belastende en potentieel levensbedreigende zwangerschappen te ondergaan, een gezin op te voeden en een huishouden te voeren.

https://prosyn.org/KNvwyI1nl