sala3_AuscapeUniversal Images Group via Getty Images_penguins Auscape/Universal Images Group via Getty Images

Een drievoudige win-win-situatie voor de oceanen, het klimaat en ons

WASHINGTON, DC – Afgelopen november gebeurde er iets in het midden van de Zuid-Atlantische Oceaan dat ongewoon genoeg was om een plaatselijke noordelijke rotsspringer-pinguïn een van zijn lange puntige gele wenkbrauwen te doen optrekken. De piepkleine archipel Tristan da Cunha, een Brits Overzees Gebied, heeft ruim 687.000 vierkante kilometer oceaan afgegrensd om ʼs werelds op drie na grootste beschermde mariene zone (MPA) te worden.

Tristan da Cunha herbergt de broedplaatsen van meer dan driekwart van de resterende noordelijke rotsspringers, een bedreigde diersoort. Nu het ecosysteem van de archipel beschermd is tegen industriële visserij die zich richt op de prooi van de pinguïn, hopen wetenschappers dat deze iconische soort zich kan herstellen.

Ruim de helft van alle visgronden in het zuidwestelijke deel van de Atlantische Oceaan zijn overbevist, wat betekent dat we die vissen sneller uit het water halen dan zij zich kunnen voortplanten. Wereldwijd wordt ruim driekwart van de visgronden overbevist, en de totale vangst van wilde vis is sinds het midden van de jaren negentig gedaald. Overbevissing schaadt dus de mondiale voedselzekerheid.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/dZE25i2nl