watkins15_Alex WongGetty Images_david malpass Alex Wong/Getty Images

Wat zal David Malpass betekenen voor de Wereldbank?

LONDEN – David Malpass heeft het roer overgenomen als president van de Wereldbank, en draagt behoorlijk wat zware politieke bagage met zich mee. Hij is immers de keuze van de Amerikaanse president Donald Trump, wat heeft geleid tot zorgen dat hij zijn positie zou kunnen gebruiken om een nieuw front te openen in Trumps handelsoorlog met China, hij het leiderschap van de Bank op het gebied van de klimaatverandering zou kunnen verzwakken, en hij het multilateralisme in bredere zin zou kunnen ondermijnen.

Op de voorjaarsvergadering van het Internationale Monetaire Fonds en de Wereldbank van deze week moet Malpass aandacht besteden aan deze zorgen. Hij moet niet worden beoordeeld op grond van zijn verleden of van zijn banden met de regering-Trump, maar op grond van wat hij doet. Als leider van een multilaterale instelling met 189 leden, met het mandaat om een paar van de grootste onrechtvaardigheden van onze tijd uit de weg te ruimen, van de armoede tot de extreme ongelijkheid en de opwarming van de aarde, krijgt Malpass een van de belangrijkste banen van de wereld.

Wat de omstandigheden van zijn benoeming ook mogen zijn geweest, de verleiding om Malpass bij voorbaat te veroordelen moet worden vermeden. Zijn anti-multilaterale neigingen kunnen overdreven worden. Als hoge functionaris van het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft hij vorig jaar geholpen een kapitaaluitbreiding voor de Wereldbank van $13 mrd te bewerkstelligen. Hij heeft ook laten blijken dat hij vindt dat de armoedebestrijding tot de kern moet blijven behoren van de missie van de Wereldbank.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/3QA3F6Tnl