malaria treatment Ghana Shaul Schwarz/Getty Images

Als we eendrachtig samenwerken, kunnen we malaria de wereld uit helpen

ABU DHABI – Niemand mag overlijden als gevolg van een vermijdbare ziekte. Toch eisen vermijdbare ziekten ieder jaar de levens van twee miljoen kinderen, waarvan velen te arm zijn om zich een goede behandeling te kunnen veroorloven. De meerderheid van deze sterfgevallen was te voorkomen geweest door een behandeling met bestaande medicijnen of door preventieve maatregelen.

Malaria, een levensbedreigende ziekte die wordt overgebracht door muggen, is een van deze ziekten. Nog geen eeuw geleden leefden gezinnen overal ter wereld – ook in Noord-Amerika en Europa – in angst voor een muggenbeet. Malaria eiste niet alleen de levens van kinderen en volwassenen; de zieke leidde ook tot armoede en een beperkte economische groei, waardoor miljoenen hun volledige mogelijkheden niet konden ontplooien.

Vandaag de dag hebben ruim dertig landen de malaria-parasiet uitgeroeid, en minstens nog eens tien landen zijn hard op weg om dit doel in 2020 te bereiken. Desondanks blijft malaria in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika een voorname doodsoorzaak voor kinderen van nog geen vijf jaar oud: iedere twee minuten overlijdt daar een kind aan de ziekte. Malaria is ook duur: het kost de Afrikaanse economie zo'n $12 mrd per jaar.

https://prosyn.org/l2GGRVvnl