leonard46_ALEXEI DRUZHININAFPGetty Images_putinmacronpointing Alexei Druzhinin/AFP/Getty Images

Macrons Rusland-initiatief roept vragen op

BERLIJN – De Franse president Emmanuel Macron is een van die leiders die de boog van de geschiedenis wil ombuigen. Nadat hij de Franse politiek op zijn kop had gezet, heeft hij posities voor zijn voorkeurskandidaten in de wacht gesleept als hoofd van de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank, en probeert hij nu de relatie van Europa met Rusland te verbeteren.

Franse functionarissen vergelijken Macrons Rusland-strategie met de opening naar China van de Amerikaanse president Richard Nixon in 1972. Maar Macrons diplomatieke ouverture is eerder Nixon in omgekeerde richting. In plaats van China het hof te maken om de Sovjets in bedwang te houden wil Macron “de relaties [van Europa] met Rusland versoepelen en verhelderen” om te voorkomen dat Rusland de banden met China aanhaalt. Door dat te doen hoopt hij de controle van Europa over de eigen toekomst veilig te stellen.

Macron lanceerde zijn poging om tot een nieuwe veiligheidsarchitectuur te komen op typisch grootse wijze, naar analogie van het project van stadsplanner Georges-Eugène Haussmann voor de herinrichting van Parijs in de negentiende eeuw. Zijn eerste stap was het houden van besprekingen met Poetin in het Franse Fort de Brégançon vlak vóór de top van de G7 in Biarritz, in augustus. Maar de Franse ministers die belast waren met het ten uitvoer leggen van het plan hebben het sindsdien op zijn kop gezet.

https://prosyn.org/JqYjb3enl