kyle1_Olukayode JaiyeolaNurPhoto via Getty Images_nigeria fuel Olukayode Jaiyeola/NurPhoto via Getty Images

Hoe brandstofsubsidies te schrappen

WASHINGTON, DC/ABUJA – In zijn inaugurele rede in mei kondigde de Nigeriaanse president Bola Tinubu het einde aan van de decennialange brandstofsubsidies van het land. Dit is niet de eerste keer dat Nigeria probeert af te stappen van dit beleid, dat desastreuze gevolgen heeft gehad voor de economie en het klimaat. Wat wel nieuw is, is de passiviteit van de gewone burgers. Nadat het Nigeria Labour Congress plannen had aangekondigd voor een landelijke staking, keerde het op zijn schreden terug en zijn er geen andere grote protesten uitgebroken.

Het was op zijn zachtst gezegd een ongewone reactie, aangezien sterke stijgingen van de brandstofprijzen vaak tot rellen leiden. Toen toenmalig president Goodluck Jonathan in 2012 probeerde om de brandstofsubsidies in Nigeria af te schaffen, dwongen wijdverbreide betogingen en een landelijke staking hem om zijn plannen in te trekken. Op dezelfde manier dwongen gewelddadige protesten de voormalige president van Ecuador, Lenín Moreno, om de brandstofsubsidies weer in te voeren, kort nadat hij ze in 2019 had afgeschaft. Volgens de BBC gingen tussen januari en september 2022 mensen in ruim negentig landen de straat op vanwege de kosten of beschikbaarheid van brandstof.

Om onrust onder de bevolking te voorkomen, pleit het Internationaal Monetair Fonds voor een geleidelijke afschaffing van de brandstofsubsidies, in combinatie met gerichte maatregelen om de meest kwetsbaren te beschermen. Maar als regeringen geen ervaring hebben met het implementeren van sociale vangnetprogramma’s, zullen burgers vaak geen vertrouwen hebben in de transitie en meer weerstand tonen tegen hervormingen.

https://prosyn.org/RyvJPNLnl