Russian Police forces seen arresting a protester during the demonstration Victor Kruchinin/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

De mensenrechten en het lot van de liberale orde

CAMBRIDGE – Veel deskundigen hebben de liberale internationale orde van na 1945 dood verklaard, inclusief het mensenrechtenregime zoals dat uiteen wordt gezet in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens uit 1948. Op de cover van Foreign Policy werd onlangs de witte duif van de mensenrechten afgebeeld, doorboord door de bloederige pijlen van de autoritaire reactie.

Volgens de “realistische” theoretici van de internationale betrekkingen kun je geen liberale wereldorde overeind houden als twee van de drie grote machten – Rusland en China – anti-liberaal zijn. In het tijdschrift Foreign AffairsbetogenYascha Mounk en Roberto Stefan Foa dat het tijdperk dat westerse liberale democratieën 's werelds belangrijkste culturele en economische machten waren ten einde zou kunnen komen. Binnen de komende vijf jaar zou “het aandeel van het mondiale inkomen dat in handen is van landen die als ‘niet vrij’ worden beschouwd – zoals China, Rusland en Saoedi-Arabië – het aandeel van de westerse liberale democratieën wel eens kunnen inhalen.”

Er zijn diverse problemen met dit betoog. Om te beginnen is het gebaseerd het op een maatstaf die koopkrachtpariteit wordt genoemd, en die weliswaar geschikt is voor sommige doeleinden, maar juist niet voor het vergelijken van internationale invloed. Op basis van de huidige wisselkoersen bedraagt het jaarlijkse bbp van China $12 bln, en dat van Rusland $2,5 bln, terwijl dat van de Verenigde Staten $20 bln bedraagt. Maar een ernstiger tekortkoming is het over één kam scheren van landen, zo verschillend van aard als China en Rusland, als een autoritaire as. Er is vandaag de dag niets dat lijkt op de beruchte As van Nazi-Duitsland en zijn bondgenoten in de jaren dertig.

https://prosyn.org/PU3nhfinl