Peter Macdiarmid/Getty Images

De werkelijke kosten van de luchtverontreiniging

PARIJS – De luchtverontreiniging kost mensen jaren van hun leven. Zij brengt substantiële pijn en lijden teweeg, evenzeer onder ouders als onder kinderen. En zij schaadt de voedselproductie, in een tijd dat we meer mensen dan ooit moeten voeden. Dit is niet louter een economische kwestie, maar ook een morele.

Luchtverontreiniging kan zowel binnenshuis als buitenshuis worden geproduceerd. Voor de armste gezinnen is de smog van kolen- of mestgestookte kookstellen binnenshuis het ernstigste probleem. Naarmate economieën zich ontwikkelen en gaan elektrificeren, motoriseren en urbaniseren weegt de luchtverontreiniging buitenshuis het zwaarst.

Schonere technologieën zijn beschikbaar, met het potentieel om de luchtkwaliteit aanzienlijk te verbeteren. Maar beleidsmakers hebben de neiging zich kortzichtig op de kosten van actie te richten in plaats van op de kosten van nietsdoen. Nu de economische groei en de stijgende vraag naar energie op het punt staan een gestage toename van de uitstoot van luchtverontreinigende stoffen te veroorzaken, alsmede van de concentraties van stofdeeltjes en ozon de komende decennia, is deze aanpak onhoudbaar geworden.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/8D0tvU3/nl;