Solar wind energy Andrew Aitchison/Getty Images

Het wordt tijd dat de G20 klimaatleiderschap toont

PARIJS – Begin 2016 waren de Verenigde Staten goed gepositioneerd om de leiding te nemen in het gevecht tegen klimaatverandering. Als voorzitter van de G20 voor 2017 rekende de Duitse bondskanselier Merkel op de VS om een diepgaande transformatie van de wereldeconomie tot stand te helpen brengen. En zelfs nadat Donald Trump de Amerikaanse verkiezingen won gaf Merkel hem het voordeel van de twijfel, tegen beter weten in hopend dat de VS wellicht toch een leidende rol zouden blijven spelen in het reduceren van de mondiale broeikasgasuitstoot.

Maar bij de eerste persoonlijke ontmoeting tussen Merkel en Trump werden er geen verklaringen van enige substantie uitgegeven en hun lichaamstaal maakte het vooruitzicht van toekomstige dialoog flets. Trumps slogan ‘Amerika eerst’ lijkt te betekenen ‘alleen Amerika.’

Door het terugdraaien van het beleid van zijn voorganger om CO2-uitstoot terug te dringen stapt Trump af van het nieuwe model van coöperatief mondiaal bestuur dat belichaamd werd door de klimaatovereenkomst van 2015 in Parijs. De landen die dit akkoord ondertekenden engageerden zichzelf aan het delen van de risico’s en de voordelen van een mondiale economische en technologische transformatie.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/ZSqK36I/nl;