Facebook CEO Mark Zuckerberg arrives to testify before a House Energy and Commerce Committee Tom Williams/CQ Roll Call

De toekomst van het technologische beleid

STANFORD – De grootste technologische firma’s en de technologie zelf worden steeds controversiëler. Op dit moment bestaan er steeds meer zorgen over derde partijen die toegang hebben tot data van Facebook-gebruikers en deze manipuleren, en daarvoor woedde al een fel debat over of de overheid zich toegang zou mogen verschaffen tot apparaten van verdachten van terrorisme of andere misdaden. Algemener gezien is door technologie aangedreven werkloosheid een bron van constante vrees.

Om al deze redenen is het technologiebeleid in het brandpunt van de belangstelling komen te staan, zoals ik exact een jaar geleden al voorspelde. Voorzitter van de raad van commissarissen en CEO van Facebook Mark Zuckerberg gaf onlangs in een getuigenverhoor voor het Congres toe dat enige regulering van zijn sector noodzakelijk is, en dat er nu een venster bestaat om nieuw beleid voor de sector door te voeren. Bij het formuleren van dit soort beleid – ofwel door wetgeving, standaarden voor regelgeving, internationale overeenkomsten, of maatregelen die gerelateerde kwesties zoals belasting en handel aanpakken – zou het doel moeten zijn om de negatieve kanten van technologie te beperken zonder de innovatie een halt toe te roepen. Tot dat doel moeten we vijf onderling verbonden kwesties in gedachten houden.

De eerste is privacy. Alhoewel de verreikende Algemene Verordening Gegevensbescherming van de Europese Unie op 25 mei van kracht wordt zal deze geen bescherming bieden voor niet-Europeanen. In het geval van Facebook betekent dat voor 1,5 miljard gebruikers, waarvan vrijwel allen met een muisklik hebben aangegeven dat ze de gebruiksvoorwaarden onderschrijven zonder ze ooit gelezen te hebben.

https://prosyn.org/3sgOsrynl