Menstrual products Allison Shelley/For The Washington Post via Getty Images

Demystificeer de menstruatie

LONDEN/BALTIMORE – De menstruatie is net zoiets natuurlijks als de hartslag. En toch kan ongesteld zijn voor grote gedeeltes van de meest kwetsbare vrouwen ter wereld – waaronder vluchtelingen, daklozen, adolescenten, en mensen die door rampspoed ontheemd zijn – een angstige en zelfs gevaarlijke ervaring zijn.

In veel maatschappijen is de menstruatie van een vrouw een onderwerp dat gehuld wordt in eufemismen en verholenheid als gevolg van overtuigingen in de gemeenschap die meisjes en vrouwen zich beschaamd, geïsoleerd, en onzeker laten voelen. Wanneer dit samenvalt met een gebrek aan toegang tot producten voor persoonlijke hygiëne, of tot veilige en discrete plekken om deze te gebruiken kunnen de resultaten sociaal en emotioneel ontwrichtend werken.

Problemen rond het reguleren van de menstruatie kunnen het vermogen van iemand om te werken of naar school te gaan negatief beïnvloeden, wat angsten en stress bij vrouwen en meisjes kan verergeren. Onveilige praktijken rondom de menstruatie veroorzaken verder ernstige gevaren voor de gezondheid. In delen van Sub-Sahara-Afrika en Zuid-Azië worden vrouwen en meisjes bijvoorbeeld vaak gedwongen om ineffectieve en onhygiënische vormen van verzorging te gebruiken zoals modder, bladeren, of mest, wat het infectiegevaar vergroot.

Het is helder dat vrouwen en meisjes behoefte hebben aan eenvoudige toegang tot adequate middelen om menstrueel bloed op te vangen of te absorberen. Ze hebben ook veilige, discrete plekken nodig om zichzelf te wassen en om afval te deponeren. Bovendien moeten meisjes accurate informatie over de menstruatie krijgen om te kunnen begrijpen wat er met hun lichaam gebeurt, en om strategieën te ontwikkelen om hun ongesteldheid hygiënisch te begeleiden. Dit geldt zowel voor arme als rijke landen.

Gelukkig zijn activisten, goede doelen, en academici begonnen deze mondiale behoeften tegemoet te treden. Zo werd bijvoorbeeld door een van ons Bloody Good Period opgericht om vluchtelingen en asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk te helpen toegang te krijgen tot gratis producten voor vrouwelijke hygiëne. Voordat de organisatie werd opgezet werden deze producten niet routinematig aan mensen die ze nodig hadden aangeboden; zogeheten menstruatie-armoede – de financiële problemen die ontstaan door het kopen van hygiënische menstruele verzorgingsproducten – is in Groot-Brittannië en daarbuiten een serieus probleem.

Op dit moment doneert Bloody Good Period iedere maand producten voor persoonlijke hygiëne – waaronder maandverband en tampons zowel als luiers en toiletartikelen – aan meer dan een dozijn hulpcentra voor asielzoekers in het Verenigd Koninkrijk. De organisatie voorziet ook deodorant en tandenborstels aan mannen, die vaak het maandverband voor familieleden komen ophalen. Een asielzoeker in Leeds stelde onlangs dat het programma haar leven heeft veranderd; voordat ze toegang tot gratis hulpmiddelen bij een afhaalpunt had was ze zo bang voor lekken dat ze tijdens de menstruatie niet op haar eigen bank durfde te zitten.

What do you think?

Help us improve On Point by taking this short survey.

Take survey

En toch blijven er ondanks de vooruitgang in de hulp aan sommige vrouwen er nog veel meer onder dit specifieke onrecht lijden. Menstruele hygiëne is essentieel voor de gezondheid, educatie, mobiliteit, en veiligheid, en moet daarom beschouwd worden als fundamenteel mensenrecht. Om aan dit recht te voldoen vereisen drie kwesties urgent de aandacht.

Om te beginnen moeten vrouwen en meisjes in staat gesteld worden om geïnformeerde keuzes over hun eigen lichaam te maken. Menstruatie is geen eendimensionaal probleem; vrouwen die in kwetsbare posities leven hebben unieke behoeften. Humanitaire ontwikkelingsstrategieën moeten zich daarom richten op het bereiken van zoveel vrouwen en meisjes mogelijk, en moeten producten en oplossingen bieden die het management van de cyclus op een veilige, comfortabele, en geïndividualiseerde manier mogelijk maken.

Ten tweede moeten we het bewustzijn en het onderwijs over het menstruele proces vergroten en verbeteren. Door meisjes te helpen hun cyclus te begrijpen en hier openlijk over te praten is het mogelijk om de taboes geassocieerd met menstruatie weg te nemen en tijdens dit proces de toepassing van hygiëne te verbeteren. Onderzoek laat zien dat veel meisjes over de hele wereld – en vooral die in het mondiale zuiden – simpelweg niet op hun eerste stonde voorbereid zijn; onderwijs kan hierbij helpen.

Tenslotte hebben we oplossingen nodig die gebaseerd zijn op feiten. Te vaak nog bepalen aannames vol vooroordelen de beleidsvorming. Wanneer er programma’s worden ontwikkeld in samenspraak met grondig onderzoek kan het effect gigantisch zijn. Zo vond een gezamenlijke studie van SOAS en Oxford over menstruatie in Uganda bijvoorbeeld dat adolescente meisjes vaak niet naar school gingen omdat ze geen toegang hadden tot producten voor vrouwelijke hygiëne. Maar toen er op acht scholen herbruikbaar maandverband en educatie over menstruatie aan meisjes werden aangeboden steeg de aanwezigheid met gemiddeld 17%.

De mondiale zorggemeenschap moet samenwerken om aan de menstruele behoeften van vrouwen en meisjes overal ter wereld te voldoen; er bestaat voor dit mondiale probleem echter niet één en dezelfde oplossing. Maar het zwijgen rond het natuurlijke proces van menstruatie moet sowieso doorbroken worden, zodat vrouwen en meisjes de hygiëne-producten die ze nodig hebben tegen betaalbare prijzen kunnen verkrijgen.

Vertaling Melle Trap

Help make our reporting on global health and development issues stronger by answering a short survey.

Take Survey

http://prosyn.org/Fv1FRCP/nl;

Handpicked to read next