sinn90_DUELGetty Images_euroshadow DUEL/Getty Images

Wie betaalt straks de Green Deal?

MÜNCHEN – Onder haar nieuwe voorzitter Ursula von der Leyen heeft de nieuwe Europese Commissie grote plannen om de klimaatverandering aan te pakken. Met een investeringspakket van €1 bln hoopt zij Europa vóór 2050 te kunnen transformeren in een koolstof-neutrale economie.

Maar een groot deel van die €1 bln voor de door de Commissie voorgestelde Green Deal moet worden gegenereerd via een hefboomeffect. In 2020 zal de Europese Unie voor dergelijke doeleinden formeel slechts ongeveer €40 mrd ter beschikking stellen, waarvan het grootste deel al opgenomen is in de begrotingen van de afgelopen jaren; derhalve zou je kunnen zeggen dat slechts €7,5 mrd van de extra financiering voor het plan écht nieuw is.

Net als bij het Juncker Plan uit 2015 van de vorige Commissie zal de truc eens te meer het bijeenbrengen van het leeuwendeel van het genoemde bedrag zijn via een schaduwbegroting die wordt beheerd door de Europese Investeringsbank (EIB). De Commissie mag immers geen schulden aangaan, maar de intergouvernementele reddings- en investeringsfondsen van de EU mogen dat wél.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/Q0M1FUqnl