Monty Rakusen/Getty Images

Verdubbel de Europese energie-efficiency

BRUSSEL – Op de klimaatconferentie in Parijs afgelopen december verbonden wereldleiders zich plechtig zich aan het stellen van nationale doelen, inclusief energie-efficiency criteria, om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Voor de Europese Commissie komt het moment van de waarheid nu steeds dichterbij: zal deze ambitieuze maar haalbare energie-efficiency doelen stellen die individuen en de industrie zullen dwingen om echt te veranderen? Of zal ze buigen voor politieke druk en betekenisloze doelen stellen die sowieso gehaald zullen worden, zonder extra inspanningen?

Die laatste benadering werd in 2014 gevolgd, toen Europese leiders overeenkwamen de energie-efficiency voor 2030 met 27% verbeterd te hebben. De Europese Raad werd toentertijd om zijn leiderschap geroemd. Niemand nam echter de moeite naar voren te brengen dat de mondiale energie-efficiency in 2030 op eigen kracht waarschijnlijk al met 35% vergroot zal zijn.

De klimaatovereenkomst heeft Europa een tweede kans gegeven om een voorbeeld te stellen en de mondiale maatstaf voor energie-efficiency te worden. Milieuactivisten, captains of industry, en academici wachten allemaal op de nieuwe doelstellingen van de Europese Commissie, die hoogstwaarschijnlijk in oktober vastgesteld zullen worden, in een aanstaande revisie van de Energie-Efficiency Richtlijn van de Commissie.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/koqnjNQ/nl;

Handpicked to read next