barroso6_JOHAN NILSSONTT NEWS AGENCYAFP via Getty Images_covid vaccine Johan Nilsson/TT News Agency/AFP via Getty Images

We hebben dringend behoefte aan vaccin-solidariteit

GENÈVE – De komst van de eerste COVID-19-vaccins eind 2020 bracht nieuwe hoop dat het einde van de pandemie in zicht was. Wanneer de leiders van de G7, van Noord-Amerika en Europa tot Japan op 19 februari bijeenkomen voor een virtuele vergadering, zal hun topprioriteit zijn om te bespreken hoe dit doel kan worden bereikt.

Hoewel dit niet de eerste keer is dat wereldleiders zich over de pandemie buigen, verheugt het mij dat de Britse premier Boris Johnson, de huidige voorzitter van de G7, deze top speciaal bijeen heeft geroepen om de nadruk te leggen op vaccinatie. Ik heb de Europese Unie tien jaar lang vertegenwoordigd op deze bijeenkomsten en ik weet hoe zij kunnen leiden tot een bredere beweging voor het vinden van oplossingen.

Nu de Amerikaanse president Joe Biden de geest van het multilateralisme in Amerika weer tot leven heeft gewekt, biedt deze bijeenkomst van de G7 reële hoop dat zij een echt keerpunt kan worden in het overwinnen van de COVID-19-crisis. Bovendien ligt er al een oplossing op tafel, met vaccins die klaar zijn om te worden uitgerold naar de armste landen van de wereld.

Het is nu duidelijk dat vaccins tijdens deze pandemie een krachtiger effect hebben dan om het even welke begrotings- of monetaire stimulans, niet alleen omdat zij levens redden en mensen beschermen, maar ook omdat zij de weg naar economisch herstel effenen. Zolang het coronavirus in omloop is, zal er namelijk sprake zijn van herbesmettingen en zullen de inspanningen om handel, reizen en commercie te hervatten stagneren.

Het potentiële effect van de vaccins is echter volledig afhankelijk van de vraag of de mensen in alle landen snel, eerlijk en op gelijke voet toegang tot die vaccins krijgen. Daarom hebben we meer dan ooit behoefte aan mondiale solidariteit ter ondersteuning van de COVID-19 Vaccine Global Access Facility (COVAX), het internationale initiatief dat tot doel heeft die vaccins overal ter wereld beschikbaar te maken.

COVAX is de enige levensvatbare manier om een internationaal economisch herstel te bewerkstelligen en een wereldwijde vaccin-kloof te voorkomen. Met 190 deelnemende regeringen heeft het initiatief zich al verzekerd van een eerste dosis van 2,3 miljard COVID-19-vaccins voor 2021. Volgende week wordt begonnen met de distributie van de eerste 1,3 miljard doses aan mensen in 92 lageinkomenslanden die zich deze anders niet zouden kunnen veroorloven.

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital
PS_Digital_1333x1000_Intro-Offer1

Introductory Offer: Save 30% on PS Digital

Access every new PS commentary, our entire On Point suite of subscriber-exclusive content – including Longer Reads, Insider Interviews, Big Picture/Big Question, and Say More – and the full PS archive.

Subscribe Now

Gezien de huidige wereldwijde aanbodbeperkingen verwacht COVAX tegen eind maart ongeveer 120 miljoen doses te kunnen distribueren, en tegen midden 2021 340 miljoen. Dit betekent dat COVAX zelfs in een wereld waarin de aanvoer beperkt is, op het spoor blijft om zijn oorspronkelijke schema voor de levering van vaccins te halen.

Maar hoewel dit goed nieuws is, is een snelle toegang van cruciaal belang – en de wereld zou nóg sneller kunnen handelen. Met name hogereinkomenslanden kunnen de eerlijke distributie van vaccins helpen versnellen door eventuele overtollige doses die zij hebben aan COVAX te doneren. De Franse president Emmanuel Macron en de Canadese premier Justin Trudeau hebben al toegezegd dit te zullen doen. De gulheid van de G7-donoren, van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten tot Japan, is ook zeer welkom. En Duitsland heeft, onder bondskanselier Angela Merkel, in deze strijd echt leiderschap getoond, zowel binnen de EU als op mondiaal niveau.

Door samen te werken in plaats van bilaterale afspraken te maken met farmaceutische bedrijven, kunnen regeringen de onmiddellijke druk op de mondiale voorraden van nieuwe doses verminderen. Op deze manier kan prioriteit worden gegeven aan degenen die een vaccin het hardst nodig hebben, en kan een herhaling worden voorkomen van wat er in 2009 tijdens de H1N1-varkensgrieppandemie is gebeurd, toen vaccins naar de hoogste bieder gingen.

Het moet afgelopen zijn met het vaccin-nationalisme, in welke vorm dan ook. Doordat dergelijke praktijken de toch al gelimiteerde mondiale voorraden nog verder beperken, raken de doses buiten bereik van degenen die ze het hardst nodig hebben, waardoor iedereen in gevaar komt doordat het virus zich kan blijven verspreiden en kan blijven muteren. Mondiale solidariteit inzake vaccins is de enige oplossing.

De EU, die op de G7-toppen wordt vertegenwoordigd door de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad, is een uitstekend voorbeeld van waarom dit zo is. Zoals alle kopers op een markt waar de aanvoer beperkt is, heeft de EU te maken gehad met vertragingen bij de aanschaf van vaccins en is zij bekritiseerd vanwege de snelheid waarmee zij deze ter beschikking van de lidstaten heeft gesteld. Maar het op solidariteit gebaseerde model van de Unie wérkt, want zonder dit model zouden de landen elkaar de loef hebben afgestoken bij het kopen van vaccindoses. Dit zou tot een kostbare chaos hebben geleid, waardoor de pandemie vrijwel zeker zou zijn verlengd, en Europa en de rest van de wereld ernstig zouden zijn ontregeld.

Hetzelfde geldt wereldwijd en daarom is er nu internationale solidariteit nodig om COVAX tot een goed einde te brengen. Deze week heeft de G7 de kans om leiderschap te tonen door het welslagen van dit initiatief tot topprioriteit te maken. En de G20 moet onder het Italiaanse voorzitterschap deze inspanning voortzetten. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe Italiaanse premier Mario Draghi, die ruime ervaring heeft met crisisbeheersing, het mondiale leiderschap zal tonen dat voor de COVID-19-uitdaging vereist is.

Nu overheden onder immense druk staan om COVID-19-vaccins voor al hun burgers veilig te stellen, is een mondiale aanpak misschien niet altijd de makkelijkste of populairste keuze. Niettemin is het niet alleen moreel juist om ervoor te zorgen dat mensen in alle landen snel en op billijke wijze toegang hebben tot de vaccins, maar is het ook de snelste manier om een einde te maken aan deze crisis en onze economieën op de weg naar herstel te zetten.

Vertaling: Menno Grootveld

https://prosyn.org/dtpOM6onl