Indian laborers get free medical attention at a street clinic run by a local NGO Kevin Frayer/Getty Images

Hoe corruptie een universele zorgdekking belemmert

ISLAMABAD – De helft van de wereldbevolking heeft geen toegang tot essentiële zorgvoorzieningen. Voor veel mensen is betalen om naar de dokter te gaan, om medicatie te verkrijgen, advies over gezinsuitbreiding, of zelfs ingeënt worden tegen algemene ziekten een keuze tussen gezond blijven of afglijden in armoede. En de zorgopties die arme mensen wel hebben worden meer dan ooit door een welbekende vijand ondermijnd.

In veel landen met lage tot middeninkomens zijn corruptie, inadequate bestedingen, en verspilde hulpbronnen aanhoudende uitdagingen voor zorgsystemen. Opgegroeid in Pakistan heb ik mensen meegemaakt die werden gedwongen om extreme maatregelen te nemen om gezondheidszorg veilig te stellen. Zo werden families soms bijvoorbeeld gedwongen om hun vee en andere familiebezittingen te verkopen om hun exorbitante medische rekeningen te kunnen betalen.

Het schokkende hiervan is dat de plaag van gezondheidsgerelateerde armoede nog steeds slachtoffers blijft eisen. In sommige landen zijn mensen die in armoede vervallen door de hoge kosten van gezondheidszorg zelfs een dagelijkse realiteit.

https://prosyn.org/xSM8yFFnl