Coal Mining in PA Spencer Platt/Getty Images

Hoe klimaatactie Amerika weer groot kan maken

SINGAPORE – Klimaatverandering is op dit moment veruit de grootste uitdaging waar de mens mee te maken heeft. Toch gelooft de volgende president van de Verenigde Staten – die mondiaal verantwoordelijk zijn voor één na hoogste uitstoot van broeikasgassen en een cruciale actor zijn in het klimaatbeleid – niet dat deze plaatsvindt, of ten minste dat de mens er een doorslaggevende rol in speelt. Als Donald Trump echt ‘Amerika weer groot wil maken’ zoals het motto van zijn verkiezingscampagne luidde dan zal hij zijn houding moeten veranderen en de klimaatagenda omarmen.

Tot nu toe lijkt de situatie niet hoopgevend. Ondanks een grote hoeveelheid wetenschappelijke data beweert Trump dat er geen bewijs bestaat dat de mens bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hij heeft klimaatverandering zelfs een ‘hoax’ genoemd, bedacht door de Chinezen om de Amerikaanse industrie minder concurrerend te maken (alhoewel hij later op die beschuldiging terugkwam). Hij heeft zijn bredere scepsis over door mensen veroorzaakte klimaatverandering echter nog niet heroverwogen.

Geheel in lijn met deze manier van denken heeft Trump zijn intentie aangekondigd om de beperkingen op kolencentrales op te heffen, de productie van fossiele brandstoffen op te  voeren, en de steun voor wind- en zonne-energie terug te draaien. Hij heeft ook beloofd om de VS terug te trekken uit de mondiale klimaatovereenkomst die afgelopen december in Parijs gesloten werd. Deze wending zou catastrofaal zijn voor de mondiale inspanningen om klimaatverandering aan te pakken.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/qLUDMjOnl