davies66_Xavier TESTELINGamma-Rapho via Getty Images_bankoffranceeuflag Xavier Testelin/Gamma-Rapho via Getty Images

Moeten we bang zijn voor een Singapore aan de Seine?

LONDEN – Het idee dat Londen een post-Brexit toekomst kan hebben als een soort gedereguleerd 'Singapore aan de Theems' is van de meer curieuze ideeën die is voortgekomen uit de drie-en-een-half jaar die zijn verstreken sinds de burgers van het Verenigd Koninkrijk er nipt voor kozen om de Europese Unie te verlaten in dat noodlottige referendum van juni 2016. Maar in feite zou de grotere bedreiging van de Europese regelgevende harmonie, tenminste waar het de financiële sector betreft, wel eens uit Frankrijk kunnen komen.

De term 'Singapore aan de Theems' is de afkorting voor een Groot-Brittannië dat een licht gereguleerde economie wordt met lage belastingen die de verstarde overgereguleerde eurozone vanuit een strategische positie slechts dertig kilometer voor de kust kan beconcurreren. Dit algemene idee werd een aantal jaar geleden als eerste geuit door toenmalig minister van Financiën van Groot-Brittannië Philip Hammond als manier om de EU aan te moedigen een vriendelijke Brexit-deal met het VK te sluiten.

Mensen die Singapore goed kennen zullen snel inzien dat vergelijking verre van op gaat. Zeker, Singapore kent lage belastingen (tenzij je een dure buitenlandse auto wil importeren) en lage niveaus van publieke uitgaven – alhoewel dat laatste geen onderdeel schijnt te zijn van de plannen van de voorstanders van Singapore aan de Theems.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

Get unlimited access to PS premium content, including in-depth commentaries, book reviews, exclusive interviews, On Point, the Big Picture, the PS Archive, and our annual year-ahead magazine.

https://prosyn.org/hwV0Efinl