A man walks on crutches at Mulago hospital in Kampala SUMY SADURNI/AFP/Getty Images

De dreiging van kanker voor de toekomst van Afrika

CHICAGO – Eén van de meest urgente volksgezondheidsproblemen in Afrika vandaag de dag is tegelijkertijd een waar je het minst over hoort: kanker, een belangrijke doodsoorzaak wereldwijd. Ieder jaar wordt bij ongeveer 650.000 Afrikanen kanker vastgesteld, en ruim een half miljoen mensen overlijdt aan deze ziekte. Binnen de komende vijf jaar kunnen er in Afrika jaarlijks ruim een miljoen kankerdoden bijkomen, een stijging die van kanker een van de voornaamste doodsoorzaken op het continent zou maken.

In heel Afrika ten zuiden van de Sahara is enorme vooruitgang geboekt in de strijd tegen dodelijke infectieziekten. De afgelopen decennia is het aantal malariadoden in Afrika dankzij internationale en lokale samenwerking met 60% gedaald, is polio vrijwel uitgeroeid en zijn de levens van miljoenen met HIV/AIDS besmette Afrikanen gerekt.

Helaas is er geen soortgelijke winst geboekt in de strijd tegen niet-overdraagbare ziekten, inclusief kanker. Vandaag de dag doodt kanker in de ontwikkelingslanden meer mensen dan AIDS, malaria en tuberculose samen. Maar omdat Afrika slechts 5% van de mondiale financiering voor de preventie en de controle van kanker ontvangt, blijft de ziekte de pogingen om haar in te dammen vóór. Net zoals de wereld zich heeft verenigd om Afrika te helpen besmettelijke ziekten het hoofd te bieden, is een soortgelijke coöperatieve aanpak nodig om een halt toe te roepen aan de kankercrisis.

To continue reading, register now.

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

Subscribe

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

https://prosyn.org/VvyJtI3nl