People walk through the alleyways at the Darajani Market GULSHAN KHAN/AFP/Getty Images

Kansrijk jaar voor Afrika

GENEVE – We staan nog maar aan het begin van 2018, maar het schijnt al alsof het jaar gedefinieerd zal worden door spanningen en wanorde. Van anti-immigratiebeleid in de Verenigde Staten tot oplaaiende geopolitieke brandhaarden in het Midden-Oosten en Oost-Azië; verstoring, onrust, en onzekerheid zijn aan de orde van de dag.

Maar er tenminste nog een meting die rede voor voorzichtig optimisme biedt: de economische groei. Het Internationaal Monetair Fonds schat dat de mondiale groei dit jaar 3,7% zal bereiken, van 3,6% in 2017. Zoals Christine Lagarde, directeur van het Fonds, het in december in een toespraak stelde: ‘de zon schijnt door de wolken heen en helpt de meeste economieën de grootste groei sinds de financiële crisis te genereren.’

Het was toepasselijk dat Lagarde dit in Addis Abeba observeerde, omdat het in Afrika is waar de stralen der welvaart momenteel het helderste schijnen. Ik voorspel dan ook dat 2018 een doorbraakjaar voor veel – doch lang niet alle – Afrikaanse economieën zal worden, dankzij vooruitgang op acht cruciale vlakken.

https://prosyn.org/G27AT2nnl