African economic growth Steve Jordan/Stringer

Is Afrika nog steeds in opkomst?

WASHINGTON, DC – Tussen 2000 en 2014 is Afrika sterk gegroeid, waardoor het verhaal van een “rijzend Afrika” van brandstof werd voorzien. Maar sinds 2015 is de groei in het ten zuiden van de Sahara gelegen deel van Afrika afgezwakt, terwijl de armzalige perspectieven voor de grondstoffenprijzen twijfel hebben gezaaid aan Afrika's economische belofte, zodat velen vraagtekens zijn gaan plaatsen bij het verhaal van een “rijzend Afrika” – en sommigen dat zelfs dood zijn gaan verklaren.

Die scepsis is tot op zekere hoogte begrijpelijk. De keldering van de olieprijs vóór 2014 heeft diverse Afrikaanse economieën bijzonder hard getroffen en een rol gespeeld in het omlaag drukken van de gemiddelde groei van 5-6% in 2004-2014 naar slechts 2,5% in 2015-2017 – een tempo dat nauwelijks gelijke tred weet te houden met dat van de bevolkingsgroei.

Bovendien hebben de drie grootste economieën van het continent – Angola, Nigeria en Zuid-Afrika – grote dalingen van hun prestaties ervaren. Vorig jaar zijn de economieën van Angola en Zuid-Afrika gestagneerd, terwijl de Nigeriaanse economie feitelijk voor het eerst sinds 1991 is gekrompen. De jongste voorspellingen duiden erop dat deze economieën de komende jaren op een flauw herstel mogen rekenen.

https://prosyn.org/ZIdlXxWnl