buruma167_Drew AngererGetty Images_trump netanyahu Drew Angerer/Getty Images

Hvem er det som fortsatt liker Trump?

NEW YORK – Bortsett fra 74 millioner velgere i USA, hvem er det som fortsatt støtter opp om Donald Trump? De fleste europeere er overlykkelige over at Trump er på vei ut av Det hvite hus. Men han er populær blant autoritære ledere og demagoger på høyresiden, og mange av deres tilhengere. Med sin beundring for autokrater, forakt for innvandrere og etniske minoriteter (deriblant muslimer — med unntak av noen få saudiske prinser) og manglende respekt for liberale demokratiske normer, har Trump gitt autoritære regimer et løft i Ungarn, Polen, Brasil, India og Filippinene. Det har aldri vært noen tvil om at han setter president Putin høyt.

Valgresultatet i USA er et tilbakeslag for den globale høyrepopulismen. Selv om mange høyrepopulistiske ledere vil overleve dette nederlaget, kunne en fremadskridende antiliberal bevegelse ha vokst seg enda sterkere med en seierrik lederskikkelse i Det hvite hus.

I to demokratiske land, Israel og Taiwan, har mer enn halvparten av befolkningen støttet Trump. Der ble han ansett som den mest formidable fienden av deres respektive fiender: Iran og Folkerepublikken Kina.

https://prosyn.org/4EKSnYqnb