rudd13_Michele AmorusoPacific PressLightRocket via Getty Images_drinking water Michele Amoruso/Pacific Press/LightRocket via Getty Images

De verwaarloosde water- en sanitatiecrisis

SUNSHINE COAST ‒ De COVID-19-crisis heeft het belang van de toegang tot schoon water, sanitatie en hygiëne blootgelegd. Zoals we allemaal weten is handenwassen een van de beste eerstelijnsverdedigingen tegen het virus. Toch hebben drie miljard mensen ‒ ongeveer de helft van de wereldbevolking ‒ geen toegang tot basisfaciliteiten voor handenwassen, heeft ongeveer een derde (2,2 miljard mensen) geen toegang tot veilig drinkwater en nog eens tweemaal zo veel (4,2 miljard) moeten het stellen zonder enige veilige vorm van sanitatie. 

De situatie op de Zuidzee-eilanden is zelfs nog slechter, waar het aandeel van de bevolking zonder veilige toegang tot drinkwater tweemaal dat van het mondiale gemiddelde bedraagt en waar de sanitaire indexcijfers lager zijn dan in Sub-Sahara-Afrika. Als we kijken naar landen als Papoea-Nieuw-Guinea maakt het gebrek aan faciliteiten voor basishygiëne het ongelofelijk moeilijk om het virus te bestrijden wanneer het eenmaal voet aan de grond heeft gekregen. 

Ondanks ons besef van het probleem staan water en sanitatie wereldwijd toch steeds lager op de politieke agenda. Politici zijn zelden net zo geïnteresseerd om een afvalwaterinstallatie te openen als om een lint voor een nieuwe school of ziekenhuis door te knippen. Maar het probleem hier is niet zozeer gebrek aan politieke wil als wel het onvermogen om politieke kansen te grijpen. Het is tenslotte moeilijk om één andere overheidsdienst te bedenken die net zo belangrijk is als het aanbod van schoon water en sanitatie. 

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/9xo8WFrnl