stiglitz328_Chip SomodevillaGetty Images_linakhanftc Chip Somodevilla/Getty Images

De recente antitrustoverwinningen van de regering-Biden helpen ons allemaal

NEW YORK – Concurrentie zorgt ervoor dat markten werken (als ze werken). Maar bedrijven houden niet van concurrentie omdat het de winst drukt. Voor de typische zakenman, wiens doel het is om meer winst te maken dan het normale rendement op kapitaal, is dat geen pretje. Zoals Adam Smith 250 jaar geleden al opmerkte: ‘Mensen die hetzelfde beroep uitoefenen komen zelden samen, zelfs niet voor de gezelligheid en afleiding, maar als het gebeurt eindigt het gesprek vaak in een samenzwering tegen het publiek of in een of andere list om de prijzen te verhogen.’

Al minstens 130 jaar probeert de Amerikaanse overheid concurrentie op de markt te garanderen. Maar het is een constante strijd geweest. Bedrijven verzinnen steeds nieuwe manieren om de concurrentie te omzeilen; hun advocaten bedenken steeds nieuwe methoden om uit het bereik van de wet te blijven; en de overheid is er niet in geslaagd om gelijke tred te houden met deze praktijken, laat staan met de snelle technologische vooruitgang.

Daarom is er nu overweldigend bewijs van een toename in marktmacht in de Verenigde Staten. Dat betekent grotere bedrijfswinsten (die de voor risico gecorrigeerde rendementen verre overtreffen), hogere marktconcentratie in sector na sector, en minder nieuwkomers op de markt. Amerikanen denken graag dat ze de meest dynamische economie hebben die de wereld ooit heeft gezien, een economie die nu aan de vooravond staat van een nieuw innovatietijdperk. Maar de gegevens weerleggen dergelijke beweringen.

https://prosyn.org/Jz06Xefnl