United Nations-run school in the Al-Shatee refugee camp Mohammed Abed/Getty Images

Vluchtelingenonderwijs moet een topprioriteit zijn

GENÈVE – De vluchtelingencrisis in de wereld wordt het vaakst weergegeven in aantallen. Maar voor jonge vluchtelingen die onderwijs mislopen, kan de crisis ook worden geschetst aan de hand van een onomkeerbare maatstaf: het verstrijken van de tijd. Van de 17,2 miljoen mensen die de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties geacht wordt te beschermen, is ruwweg de helft nog geen 18, wat betekent dat een hele generatie jonge mensen, die toch al beroofd zijn van hun kindertijd, ook nog eens hun toekomst zouden kunnen verliezen.

Kinderen in de schoolgaande leeftijd vormen een groot deel van de ontheemde bevolking in de wereld. Eind 2016 waren er naar schatting 11,6 miljoen vluchtelingen die “langdurig ontheemd” waren: zij zijn al langer dan vijf jaar weg van huis en hebben geen “onmiddellijk vooruitzicht” op terugkeer. Hiervan zijn er 4,1 miljoen minstens twintig jaar vluchteling geweest, ruim de hoeveelheid tijd die het gemiddelde individu op school besteedt.

Het argument voor het opleiden van vluchtelingen is duidelijk. Je moet je kindertijd kunnen doorbrengen met leren hoe je moet lezen, schrijven, tellen, onderzoeken, beoordelen, bediscussiëren, berekenen, empathiseren en doelen stellen. Deze vaardigheden zijn bijzonder belangrijk voor degenen waar een beroep op zal worden gedaan om hun land opnieuw op te bouwen nadat zij zijn teruggekeerd. Bovendien biedt onderwijs vluchtelingenkinderen een veilige plek te midden van het tumult van de ontheemding. En onderwijs kan zelfs helpen zorgen voor een vreedzame en duurzame ontwikkeling van de gemeenschappen die hun deuren hebben geopend voor ontheemde families.

https://prosyn.org/MhpWmivnl