nye202_PATRIK STOLLARZAFP via Getty Images_trumpxisad Patrik Stollarz/AFP via Getty Images

Een rampzalig falend leiderschap

CAMBRIDGE – Leiderschap – het vermogen om mensen te helpen hun doelstellingen te formuleren en te bereiken – is absoluut cruciaal tijdens een crisis. De Britse premier Winston Churchill liet dit in 1940 zien, net zoals Nelson Mandela dat deed tijdens de transitieperiode van Zuid-Afrika na de apartheid.

Op grond van deze historische standaarden hebben de leiders van ʼs werelds twee grootste economieën het heel slecht gedaan. De Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping reageerden aanvankelijk beiden op de uitbraak van het coronavirus door hun volk niet te informeren, maar door het probleem te ontkennen, wat mensenlevens heeft gekost. Vervolgens richtten ze beiden hun energie op het elkaar de schuld in de schoenen schuiven in plaats van op het vinden van oplossingen. Als gevolg van hun falen is de wereld de kans misschien misgelopen op het reageren op de crisis met een ʻSpoetnik-momentʼ of een ʻCOVID Marshall Plan.ʼ

Leiderschapstheoretici maken onderscheid tussen ʻtransformationeleʼ en ʻtransactioneleʼ leiders. Laatstgenoemden proberen hun landen door moeilijke situaties heen te loodsen door alles zoveel mogelijk bij het oude te laten, terwijl eerstgenoemden proberen de situaties waarin zij zichzelf terugvinden opnieuw vorm te geven.

https://prosyn.org/WeIEn9anl