US President Donald Trump signs trade sanctions against China MANDEL NGAN/AFP/Getty Images

Met zijn importtarieven loopt Trump opnieuw achter de feiten aan

NEW YORK – Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China over staal, aluminium en andere goederen is een gevolg van de minachting van de Amerikaanse president Donald Trump voor multilaterale handelsakkoorden en de Wereldhandelsorganisatie, een instelling die werd opgericht om te arbitreren bij handelsgeschillen.

Voordat hij importtarieven aankondigde voor ruim 1300 soorten Chinese goederen, ter waarde van zo'n $60 mrd per jaar, maakte Trump begin maart ingrijpende tarieven bekend van 25% voor staal en van 10% voor aluminium, die hij rechtvaardigde op grond van de nationale veiligheid. Trump houdt staande dat een tarief voor een klein deel van het geïmporteerde staal – waarvan de prijs mondiaal wordt vastgesteld – zal volstaan om een reële strategische dreiging het hoofd te bieden.

De meeste deskundigen vinden deze redenering echter dubieus. Trump zelf heeft zijn nationale veiligheidsclaim al ondergraven door uitzonderingen te maken voor de meeste grote staalexporteurs naar de VS. Canada is bijvoorbeeld gevrijwaard, op voorwaarde van het succes van de heronderhandelingen over het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord, waardoor het land feitelijk onder druk wordt gezet om toe te geven aan de Amerikaanse eisen.

https://prosyn.org/rHZhLaSnl