Vice President Mike Pence (3rd L) and his wife Karen Pence, Senate Majority Leader Mitch McConnell (R-KY) (L) and Speaker of the House Paul Ryan Alex Wong/Getty Images

De verwoesting van de Republikeinse partij

BERKELEY – Het is anderhalf jaar geleden dat Donald Trump tot president van de VS werd verkozen, dus dit is voor de Amerikanen een goed moment om eens diep adem te halen en hun kapotte politieke systeem te overdenken.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de Verenigde Staten geen grote rampen hebben beleefd, ook al lijken zich aan de horizon voortdurend enorme beleidsfouten af te tekenen. Maar het land wordt langzaam de nek omgedraaid, zodat het steeds zwakker en armer wordt naarmate Trump langer aan de macht blijft.

Een groot deel van de blaam hiervoor treft de Republikeinen, die zich achter Trump hebben geschaard om redenen die nog steeds moeilijk te begrijpen zijn. Trump is met ruim 60 miljoen stemmen verkozen – zo'n 3 miljoen minder dan op zijn tegenstander, Hillary Clinton, werden uitgebracht. Maar hij verkreeg de publieke steun van een breed scala aan Republikeinse gezagsdragers, beleidsadviseurs en activisten, die allemaal wisten dat een president Clinton minder riskant zou zijn voor het land.

https://prosyn.org/7hLsdognl