Michael B. Thomas/Getty Images

Hoeveel doet Trump ertoe?

CAMBRIDGE – De Verenigde Staten hebben nooit eerder een president als Donald Trump gehad. Met zijn narcistische persoonlijkheid en korte aandachtsspanne, en gespeend van enige ervaring in wereldaangelegenheden, neigt hij er in het buitenlands beleid eerder toe met slogans te zwaaien dan een doordachte strategie ten uitvoer te leggen. Eerdere presidenten, zoals Richard Nixon, kenden soortgelijke persoonlijke onzekerheden en sociale vooroordelen, maar Nixon had wél een strategische kijk op de buitenlandse politiek. Anderen, zoals Lyndon Johnson, waren zeer egoïstisch, maar politiek zeer vaardig in de omgang met het Congres en andere leiders.

Zullen toekomstige historici op Trumps presidentschap terugkijken als een tijdelijke aberratie, of als een belangrijk keerpunt in de rol van Amerika in de wereld? Journalisten hebben de neiging te veel nadruk te leggen op de persoonlijkheden van leiders, omdat dit voor goede kopij zorgt. Sociale wetenschappers hebben daarentegen de neiging met breedvoerige structurele theorieën te komen over economische groei en geografische locatie, waardoor de geschiedenis onvermijdelijk lijkt.

Ik heb ooit een boek geschreven dat probeerde het belang van leiders te duiden door te kijken naar belangrijke keerpunten in de creatie – een eeuw geleden – van het “Amerikaanse tijdperk,” en te speculeren over wat er had kunnen gebeuren als de meest plausibele uitdager van de president op diens plek had gezeten. Zouden structurele krachten onder andere presidenten hebben gezorgd voor eenzelfde tijdperk van Amerikaans mondiaal leiderschap?

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/DbefRpS/nl;

Handpicked to read next