wagner18_Smith CollectionGadoGetty Images_siliconvalleybank Smith Collection/Gado/Getty Images

Zal de bankencrisis Clean Tech schaden?

NEW YORK – De ondergang van de Silicon Valley Bank (SVB) vorige maand leek een slecht voorteken voor de wereldwijde race om schone energie. Net nu de onlangs goedgekeurde Amerikaanse investeringspakketten en de rest van de klimaatdromen van president Joe Biden op het punt stonden van start te gaan, ging de favoriete bank van de hightech-startupsector failliet, en commentatorenwaarschuwen voor een dreigende vertraging van ‘de transitie naar schone energie.’

Maar in plaats van de race naar schone energie te belemmeren, zou deze episode een leermoment moeten zijn. Ja, de aanvankelijke bezorgdheid over de val van de bank en de gevolgen ervan voor het klimaatbeleid was terecht. De SVB nam een belangrijke plaats in binnen de startup-sector, en was vooral actief in cleantech-bedrijven (haar website vermeldt nog steeds ‘ruim 1.550 prominente klanten’ onder cleantech- en duurzaamheidsstartups). Maar als we hier de juiste les leren, kan de ineenstorting van de SVB een godsgeschenk blijken te zijn.

Eerst en vooral zou het lot van de SVB korte metten moeten maken met het dwaze idee dat door sommige van de luidste stemmen binnen de technologiesector wordt aangehangen, dat technologie alleen ons zal kunnen redden van de kwalen van de maatschappij. Het helpt dat de SVB ‘Silicon Valley’ in zijn naam heeft. Bedenk hoe de zelfbenoemde ‘libertariërs’ uit de Valley destijds spotten met de reddingsoperaties voor de banken uit 2008 en die voor de autofabrikanten uit 2008-2009, omdat ze niet verbaasd waren dat Wall Street en het saaie oude Detroit belastinggeld nodig hadden. Hadden er maar tech-CEO’s aan het roer gezeten, dan had innovatief en onafhankelijk denken die hele puinhoop kunnen voorkomen. We weten nu hoe fantasierijk zulke argumenten waren.

https://prosyn.org/NuNy5fQnl