59

Hoe het tijdperk Trump te overleven

NEW YORK – Binnen nauwelijks een maand is president van de VS Donald Trump erin geslaagd om in duizelingwekkend tempo chaos en onzekerheid te scheppen – en een mate van angst die elke terrorist met trots zou vervullen. Het mag geen verrassing heten dat burgers en leiders uit het zakenleven, het maatschappelijk middenveld, en de overheid worstelen hoe op een juiste en effectieve manier te reageren.

Elke visie op de weg vooruit is noodzakelijk tijdelijk, omdat Trump nog geen gedetailleerde wetgeving heeft voorgesteld, en het Congres en de rechtbanken niet volledig zijn meegegaan in zijn stortvloed aan executive orders. Maar erkenning van onzekerheid is geen excuus voor ontkenning.

In tegendeel; het is nu duidelijk dat wat Trump zegt en twittert serieus genomen moet worden. Na de verkiezingen in november bestond er een vrijwel universele hoop dat hij van het extremisme uit zijn campagne zou afstappen. Men was er zeker van dat deze meester der onwerkelijkheid een ander persona zou aannemen wanneer hij de enorme verantwoordelijkheid van wat vaak de meest machtige positie van de wereld genoemd wordt op zich zou nemen.

Er gebeurt iets overeenkomstigs met elke nieuwe president van de VS; los van het feit of we voor de gekozene gestemd hebben projecteren we op hem ons beeld van wat we zouden willen dat hij is. Maar alhoewel de meeste verkozen beambten verwelkomen dat ze van alles voor alle mensen kunnen zijn, heeft Trump geen ruimte gelaten voor twijfel dat hij wil doen wat hij gezegd heeft; een verbod op moslim-immigratie, een grensmuur met Mexico, heronderhandeling van het North American Free Trade Agreement, terugdraaiing van de Dodd-Frank financiële hervormingen uit 2010, en nog veel andere zaken die zelfs zijn supporters hebben afgewezen.