mallochbrown17_GIANLUIGI GUERCIAAFP via Getty Images_africawomenpolitics Gianluigi Guercia/AFP via Getty Images

Afrika is de toekomst van het multilateralisme

NEW YORK – ‘We lijken geen gemeenschappelijke waarden te hebben waar we het allemaal over eens zijn, noch gemeenschappelijke doelen waar we allemaal naar streven.’ De Ghanese president Nana Akufo-Addo sloeg de spijker op zijn kop toen hij deze opmerking maakte tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties vorige maand. In een tijd waarin in elkaar grijpende crises escaleren, de internationale orde steeds verder uiteen lijkt te vallen en er grote onzekerheid heerst over de rol van de VN zelf. Waar kunnen we de impuls en richting vinden die nodig zijn om het multilateralisme te herstellen?

Het beantwoorden van die vraag vergt een dieper begrip van de stellingnames, zorgen en hoop van mensen over de hele wereld. Daarom heeft Open Society Foundations, de filantropische organisatie die ik leid, onlangs een van de grootste onderzoeken naar de wereldwijde publieke opinie ooit uitgevoerd. Onze Open Society Barometer ondervroeg ruim zesendertigduizend mensen uit een gevarieerde groep van dertig landen die ruwweg tweederde van de wereldbevolking vertegenwoordigen.

De antwoorden werpen licht op de verenigende waarden en doelen die opvallend afwezig zijn in het huidige mondiale bestuurssysteem. Ze laten zien dat mensen over de hele wereld nog steeds vertrouwen hebben in democratie, maar in een tijdperk van crisis en ongelijkheid willen ze dat democratie tastbare verbeteringen in hun eigen leven oplevert.

https://prosyn.org/yRdHjJGnl