skidelsky128_addams_25.06.2018 Project Syndicate

De ongezonde alliantie tussen Poetin en de westerse populisten

LONDEN – De fixatie op het wereldkampioenschap voetbal in Rusland, als naar verwachting zo'n miljoen buitenlandse voetbalsupporters – waarvan velen uit Europa en de Verenigde Staten – zich naar Moskou en andere Russische steden zullen begeven, dreigt aan het oog te onttrekken hoezeer Rusland en het Westen uiteen zijn gedreven. De betrekkingen tussen beide kampen zijn vandaag de dag in feite puur functioneel: een nieuwe Koude Oorlog is van start gegaan.

Was de hoop dat het post-Sovjet-Rusland zich “bij het Westen zou aansluiten” altijd al een waanidee? Sommigen graven diep in de Russische geschiedenis om steun te vinden voor deze conclusie, en verwijzen naar de overheersing door de Tartaren en de afwezigheid van een “Verlichting.” Anderen zien de vervreemding meer als een toevalligheid.

In zijn recente boek China and Russia: The New Rapprochement betoogt de Russische politicoloog Alexander Loekin bijvoorbeeld dat, ook al heeft China meer territoriale conflicten met Rusland dan met enig ander land, de draai van het Kremlin naar China een “natuurlijk resultaat” was. Als verslagen supermacht heeft Rusland geprobeerd een tegenwicht te creëren tegen de overwinnaar.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/PynIXewnl