stiglitz278_ Chip SomodevillaGetty Images_joe biden Chip Somodevilla/Getty Images 

Kan USA bli storslagent igjen?

NEW YORK – Julia Jackson er moren til Jacob Blake, en ung svart mann fra Kenosha, Wisconsin, som ble skutt syv ganger i ryggen av politiet. Hun har rett når hun sier: “America is great when we behave greatly.” Dessverre har president Donald Trump ledet landet i motsatt retning de siste fire årene.

Hele USAs historie synes å stå på spill når Trump forsøker å bli gjenvalgt 3. november. Det er 160 år siden landet først forsøkte å ta et oppgjør med “arvesynden” — slaveriet. Den gang advarte Abraham Lincoln amerikanere, som kjent, med uttalelsen: «A house divided against itself cannot stand.» Men Trump har forsterket de sosiale skillelinjene og gjort landet stadig mer splittet.

Det er ingen overraskelse at de rike har blitt rikere. Trump viser gjerne til aksjemarkedet når han skal si noe om hvordan det går med den amerikanske økonomien. Aksjeprisene har steget i været, men det har også arbeidsledigheten. Rundt 30 millioner amerikanere lever i dag i husholdninger som ikke har nok mat. De fleste som tilhører den nedre halvdelen av befolkningen, målt ut fra inntekt, lever fra lønnsslipp til lønnsslipp. I et land som allerede blir revet sønder av stadig større ulikhet, har Trump og Republikanerne kuttet i skattene til landets milliardærer og redusert skattene til landets bedrifter. Samtidig har de stått for en politikk som vil føre til høyere skattesatser for det store flertallet av befolkningen — de som befinner seg i midten.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/JXLnANPnb