Vladimir Lenin, Russian Bolshevik leader Heritage Images/Getty Images

De Oktoberrevolutie in post-waarheid Rusland

MOSKOU – Rusland is verwikkeld in een strijd tussen de officiële geschiedenis (het verhaal van de staat) en de contra-historie (het verhaal van de burgermaatschappij en de herinneringen van het volk). Met het eeuwfeest van de Oktoberrevolutie in aantocht zal deze botsing zich naar het brandpunt van het publieke leven verschuiven.

President Vladimir Poetin is de belichaming van nostalgie; niet zo zeer naar de Sovjettijd, als wel naar de heiligverklaring van de staat uit die periode, die de overheid in staat stelde om, in modern spraakgebruik, ‘fake news’ te gebruiken om zijn eigen belangen te bevorderen. In feite wordt er met een aanzienlijke dosis ambivalentie en schroom op de Oktoberrevolutie teruggekeken. Alleen het woord revolutie al is weerzinwekkend voor de moderne Russische elites, omdat het neigt voorafgegaan te worden door het epitheton ‘oranje’ of een andere ‘kleur’ – het grote schrikbeeld voor het regime van Poetin. Tegelijkertijd was de revolutie een belangrijk moment in de Russische historie en daarmee een bron van nationale identiteit.

Voor de Communistische Partij is de verjaardag een duidelijke mogelijkheid om zichzelf te presenteren als de opvolger van een grote en voortdurende antikapitalistische traditie, ofschoon een die nu de Marxistisch-Leninistische leer samenbrengt met de leer van de Russische Orthodoxe Kerk. Maar de Communistische Partij is niet langer aan de macht, en voor degenen die dit wel zijn is het veel lastiger om een coherente benadering voor het eeuwfeest te articuleren.

https://prosyn.org/zPxCsqgnl