Credit Suisse CEO and chairman Michael Buholzer/Getty Images

Financiële mondialisering 2.0

WASHINGTON, DC – In de tien jaar die zijn verstreken sinds de financiële crisis in augustus 2007 uitbrak zijn de contouren van de mondiale financiële wereld drastisch verschoven. De totale waarde van kapitaalstromen over grenzen heen is de afgelopen tien jaar met 65% gedaald, een afname die vooral de scherpe reductie in internationale bankactiviteiten weerspiegelt.

De vraag die voor ons van belang is wat cijfers als deze ons kunnen vertellen over de gezondheid van de mondiale financiën. Zijn ze het bewijs dat de ‘financiële mondialisering’ – de internationale beweging van kapitaal – is teruggedraaid? En zo ja, zou dit iets slechts zijn?

De huidige terugtrekking weerspiegelt een grotere afkeer van risico en een meer bezinning sinds de bom eind 2017 begon te barsten. Maar volgens nieuw onderzoek van het McKinsey Global Institute komt hier nu een veerkrachtiger versie van mondiale financiële integratie uit voort.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/arBXfMS/nl;