Hero Images/Getty Images

Stop de medische braindrain

GRENADA – Omdat artsen wereldwijd al schaars zijn, legt de vraag naar buitenlandse artsen in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië zoveel extra druk op de medische wereld in ontwikkelings- en middeninkomenslanden dat deze op het punt staat eronder te bezwijken. In de VS bijvoorbeeld zou het tekort aan artsen in 2025 de 95.000 kunnen bereiken, equivalent aan 43% van de huidige artsen.

Wanneer er een tekort aan doktoren is wenden de VS en Groot-Brittannië zich tot landen zoals de Filipijnen om de kloof te dichten. Maar dit zadelt de Filipijnen met zijn eigen aanzienlijke tekort aan medische professionals op.

De situatie in Afrika is niet beter. In Kenia werkt meer dan 50% van alle artsen nu in het buitenland, wat slechts 20 artsen per 100.000 inwoners overlaat. Groot-Brittannië heeft er ter vergelijking 270 per 100.000 inwoners.

To continue reading, please log in or enter your email address.

Registration is quick and easy and requires only your email address. If you already have an account with us, please log in. Or subscribe now for unlimited access.

required

Log in

http://prosyn.org/2OEXsgo/nl;