ito6_Takashi AoyamaGetty Images_japancovid Takashi Aoyama/Getty Images

De positie van de Japanse premier hangt aan een zijden draadje

TOKIO – Met de verspreiding van de Delta-variant neemt het aantal nieuwe COVID-19-besmettingen over de hele wereld toe, en des te meer in regioʼs en landen met een lage vaccinatiegraad. Japan is geen uitzondering. Slechts ongeveer 40 procent van de bevolking is volledig ingeënt – vergeleken met vaccinatiepercentages van 50 tot 65 procent in de andere G7-landen – en het infectiecijfer is de afgelopen twee maanden sterk gestegen. Op 24 augustus bedroeg het voortschrijdend zevendaags gemiddelde van het aantal dagelijks bevestigde besmettingen 23.036, tegen 3000 slechts een maand eerder.

Vóór de huidige stijging lag het hoogste zeven-daagse gemiddelde rond de 6.500, een niveau dat in januari en opnieuw in mei van dit jaar werd bereikt. Tijdens die eerdere pieken hadden de afkondiging van de noodtoestand en de ʻverzoekenʼ van de Japanse regering aan de bevolking om niet naar buiten te gaan, enig effect. Maar deze keer zijn de verzoeken grotendeels genegeerd.

Het stijgende besmettingspercentage is slecht nieuws voor een regering die binnenkort voor algemene verkiezingen staat. Maar er zijn twee lichtpuntjes. In de eerste plaats zijn de Olympische Spelen van 2020 in Tokio deze zomer zonder grote incidenten verlopen en hebben Japanse atleten 27 gouden medailles gewonnen (het op twee na hoogste aantal na de Verenigde Staten en China). Een meerderheid van de Japanners is nu van mening dat het een goede zaak was dat de Spelen plaatsvonden – een sterke verschuiving ten opzichte van de opiniepeilingen van vóór het evenement.

We hope you're enjoying Project Syndicate.

To continue reading, subscribe now.

Subscribe

or

Register for FREE to access two premium articles per month.

Register

https://prosyn.org/ClJ7IRunl