The Dome of the Rock mosque at the al-Aqsa mosque Ahmad Gharabli/Getty Images

De nieuwe machtsconstellatie in het Midden-Oosten

BERLIJN – We leven in een tijd van geopolitieke veranderingen. De pogingen van China om de plaats in te nemen van de Verenigde Staten als de toonaangevende macht in de wereld, of op z'n minst om als mede-partner te kunnen worden aangemerkt in het mondiale leiderschap, krijgt terecht veel aandacht. Maar de dynamiek die het Midden-Oosten lange tijd heeft gedefinieerd verandert eveneens, en ook op dit punt zal de invloed van de VS waarschijnlijk teruglopen.

Iets meer dan een eeuw geleden werd het Midden-Oosten door het Sykes-Picot-verdrag tussen Frankrijk en Groot-Brittannië verdeeld, en werden er nationale grenzen getrokken die tot op de dag van vandaag intact zijn gebleven. Maar die regionale orde is nu aan verschuivingen onderhevig.

Sinds de stichting van de staat Israel wordt het Arabisch-Israëlische conflict grotendeels gedomineerd door de geopolitiek van de regio. Israel heeft de eerste Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 gewonnen, evenals alle oorlogen daarna. Maar de vraag of de Israëli's en de Palestijnen een aanvaardbare regeling overeen zouden kunnen komen, en of zij het Midden-Oosten vrede zouden kunnen brengen, is een centrale zorg gebleven in de internationale betrekkingen.

https://prosyn.org/w7EDvoQnl