Immigrants integration Sean Gallup/Getty Images

De migrantenbonus

OXFORD/SHANGHAI – Veel van de immigratiedebatten die nu in de wereld worden gevoerd, gaan uit van de foutieve veronderstelling dat het toelaten van immigranten een daad van vrijgevigheid is – en ook nog eens een dure. Maar in plaats van een economische last vertegenwoordigen immigranten een grote economische kans voor de gastlanden. De landen die kiezen voor een bedachtzame langetermijnbenadering van de immigratie kunnen grote en tastbare voordelen oogsten.

Uit nieuw onderzoek van het McKinsey Global Institute (MGI) blijkt dat grensoverschrijdende migranten – waarvan ruim 90% om economische redenen is gemigreerd – slechts 3,4% van de wereldbevolking uitmaken, maar een bijdrage van bijna 10% leveren aan het mondiale bbp. Omdat grofweg twee derde van deze migranten in ontwikkelde landen resideert, waar de productiviteit meestal het hoogste is, maximaliseren zij de impact van hun werk, met verreikende economische voordelen. Migranten van alle vaardigheidsniveaus dragen bij aan dit effect.

Migranten hebben in 2015 grofweg $6,7 bln bijgedragen aan het mondiale bbp – zo'n $3 bln meer dan wat zij waarschijnlijk zouden hebben geproduceerd als zij in hun landen van herkomst waren gebleven. Omdat de stromen van de ontwikkelings- naar de ontwikkelde landen tot de grootste productiviteitsstijgingen leiden, nemen deze bestemmingen ruim 90% van de totale bijdrage van migranten aan het mondiale bbp voor hun rekening. MGI schat dat immigranten in 2015 in de Verenigde Staten voor zo'n $2 bln hebben gezorgd, in Duitsland voor zo'n $550 mrd, in Groot-Brittannië voor zo'n $390 mrd, in Australië voor zo'n $330 mrd en in Canada voor zo'n $320 mrd.

To continue reading, register now.

As a registered user, you can enjoy more PS content every month – for free.

Register

or

Subscribe now for unlimited access to everything PS has to offer.

https://prosyn.org/nlbokN6nl